Сторінки

пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього

 

І згадую чомусь я мимоволі
Великих лицарів своїх;
Лежать вони покинутими в полі
І без хрестів могили їх.
О. Олесь
 



"Хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього", − цей вислів Максима Тадейовича Рильського нині актуальний, як ніколи. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.
Крути, 29 січня 1918року… Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безпечності. Саме цього дня в 1918 році поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130км. на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі. «Крути-невгасимий вогонь української волі» – під такою назвою був представлений перегляд літератури, на якому експонувались книги та періодичні видання бібліотеки.
Крути – всього лиш героїчна мить на сторінках історії українського державотворення. Факел героїзму, запалений студентами під Крутами, й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь, а 29 січня стане Днем слави української молоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар