Сторінки

пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Година духовності

                            «Від початку і донині на Слов'янській Батьківщині»

24 травня разом з усіма іншими слов’янськими народами ми будемо відзначати День слов’янської писемності й культури.
Відзначається це свято з 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів та проповідників християнства, творців слов'янської азбуки, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, перших перекладачів та проповідників християнства, творців слов'янської азбуки.
Перший історик давньої слов'янської писемності Чорноризець Храбр, болгарський книжник, учений-чернець, який жив у X столітті, у книзі «Про письмена» розповідає про два етапи розвитку слов'янського письма.
Перший етап – коли слов'яни ще були язичниками, отож користувалися рисками й зарубками.
Другий етап – після прийняття християнства, коли вони почали писати римськими й грецькими письменами.
І було так доти, поки великими просвітителями слов'ян – братами Кирилом і Мефодієм не був створений алфавіт. Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов'янських народів, отже, й українського. Глаголиця – то давня система слов'янського письма, укладена Святим Кирилом. Дані про систематичне вживання глаголиці в Україні на жаль, відсутні, однак вона вже була відома за часів існування Київської держави в рукописах XI-XV століть.
Кирилиця є вдосконаленою системою письма, названою на честь Кирила. Певною перевагою кирилиці перед глаголицею було відносно простіше накреслення літер. Ця слов'янська азбука вживалася упродовж сотень років і стала основою сучасної азбуки багатьох слов'янських народів. Імена Кирила й Мефодія навічно записані в історію слов'ян.
Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі й часі розширює функціонування мови, адже вона жива, з розвитком суспільства збагачується новими словами, знаками.
Сьогодні, у XXI столітті, в повсякденному спілкуванні дуже важливо зберегти чистоту і культуру мови, вдосконалювати вже набуте. Адже любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.
У вас мудрість вічна і любов жива...
А хтось же вас народжував, слова,
Хтось ті суцвіття звуків винаходив,
Що стали потім мовами народів. (С. Тельнюк)
До цієї знаменної дати в дитячій бібліотеці присвячена година духовності, на яку запросили учнів 8-В класу Іваничівського ліцею №1 з класним керівником Савицькою Оксаною Ярославівною. Під час заходу читачі знайомились із відомостями про слов'янських просвітите лей Кирила та Мефодія, дізнались, як виникла книга, як виникла наша рідна українська мова, бо вона є однією зі слов’янських мов. Діти виявили неабияку активність, відповідаючи на запитання цікавих вікторин, шарад, літературних ігор про мову, книгу та писемність.Для наших юних відвідувачів була оформлена книжкова поличка "Скарбничка тисячоліть", на якій представлена пізнавальна література, яка допоможе дітям перевірити свої знання та навички культури мовлення, відкрити для себе щось нове та поринути у барвистий світ рідного слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар