Сторінки

четвер, 20 травня 2021 р.

«А над світом українська вишивка цвіте»

 День вишиванки українці святкують у третій четвер травня. Це національне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день кожен охочий долучається до свята, одягнувши вишиванку.

Вишиванка - дитинча кирпате,
Що квітки звиває в перепліт,
Материнські ласки, усміх тата,
Прадідів пророчий заповіт.
Українська вишиванка. Вона ввібрала в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Це не лише витвір мистецтва, а й наш оберіг.
Бо закодована одвічними життєдайними знаками сонця, землі і води. І захищає така вишиванка, й сили додає, й кохання береже…
Україна – це чарівний і благодатний край, і в ній із сивої давнини живе мудрий і добрий, творчий і натхненний народ.
Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу.
У цей день працівники дитячої бібліотеки долучились до свята ,організувавши виставку - експозицію « З бабусиної скрині».
Дивовижний старовинний орнамент на вишитих рушниках навіює спогади про гарячий бабусин пиріг та її ніжну усмішку , запашні груші у садочку та вечірню хату, в якій горить тепле й привітне світло.
Дорогі наші юні читачі! До вашої уваги цікава пізнавальна література, яка ознайомить вас з оригінальними зразками традиційного вбрання українців різних регіонів.
Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки!

Немає коментарів:

Дописати коментар