Сторінки

четвер, 22 березня 2018 р.

Золоті розсипи літературної казки

 22 березня в читальному залі  центральної районної бібліотеки користувачі дитячої бібліотеки, які є учнями 5-А класу школи -гімназії, відкрили Тиждень дитячого читання літературною мандрівкою "Золоті розсипи літературної казки".

 Про представників літературної казкотворчості, які здобули світове визнання саме завдяки казці, розповідали ведучі Ірина Макарова та Влад Парафін.
Свій відлік літературна казка бере від казок видатного французького письменника Шарля Перро, який увів казку в дитячу літературу. Справу Шарля Перро в наступних століттях продовжать казкарі різних країн. Найбільш вагомий внесок у розвиток цього жанру зробили письменники Англії: Льюіс Керролл, Оскар Уайльд, Джозеф Кіплінг, Джеймс Баррі, Грем Кеннет, Алан Мілн, Памела Треверс, Джон Роналд РуелТолкін.
Американська літературна казка кінця ХІХ та початку ХХ століття представлена творчістю Джоеля Харріса, який написав і видав "Казки дядечка Римуса" та Лимана Баума, автора серії
книг про країну Оз.
Багату  літературну спадщину залишили дітям датський письменник Ганс Андерсен,чеська письменниця Божена Нємцова, німецький казкар Вільгельм Гауф, шведська письменниця Астрід Ліндгрен, польські письменники:Марія Конопніцька, Ян Бжехва, Януш Корчак.
Чимало українських письменників писали літературні казки у віршах і прозі. Наприкінці ХІХ століття видатний український письменник Іван Франко казки для дітей об'єднав у збірку і видав під назвою "Коли ще звірі говорили".
 Популярні серед сучасного дитячого читача книги про учнів лісової школи Всеволода Нестайка "Дивовижні пригоди в лісовій школі", казки про Небокрилку, Шуршика В., Трямзика, які написала сучасна волинська письменниця Надія Гуменюк.  Світ казкових пригод про вужа Ониська та мешканців сільського городу описав сучасний дитячий казкар Сашко Дерманський.  А ще у   Сашка Дерманського   захоплюючі пригоди відбуваються у казках "Король буків, або Таємниця смарагдової книги", "Танок чугайстра", "Царство яблукарство", в серії книг про Чудове Чудовисько.
Дітям старшого шкільного віку адресовані книги Олександра Власюка , відомого як Сашко Лірник. Він пише казки за українськими народними мотивами та виконує їх в супроводі гри на лірі.
Під час заходу діти переглянули фрагменти художніх фільмів "Міо, мій Міо", "Три горішки для Попелюшки" , буктрейлери за книгами Л.Керролла "Аліса в країні див", О.Уайльда "Хлопчик-зірка", Д.Р.Р.Толкіна "Гобіт, або туди і звідти", Е.Гофмана "Лускунчик і Мишачий король", І.Франка "Коли ще звірі говорили", В.Нестайка "Дивовижні пригоди у лісовій школі",  С.Лірника "Казки Лірника Сашка", зацікавили їх книги на книжковій викладці "Літературні казки, які варто прочитати".
Літературні казки різні за змістом, написані у різні роки та століття утверджують вічну істину - добро завжди переможе зло.
 




Немає коментарів:

Дописати коментар